Veebi kasutatavus



Kasutatavus veebi kontekstis on komponent, mis kirjeldab veebi kasutamismugavust. Eelkõige saab kasutatavuse alla lugeda just veebilehe kasutatavust, kuna läbi veebilehtede teeb tavaline interneti kasutaja enamus oma toiminguid. Ideaalis võiksid kõik veebilehed olla selged, üheselt mõistetavad, ilusa disainiga ning lihtsalt kasutatavad, ometi aga see nii ei ole. Kindlasti mängib oma rolli asjaolu, et iga inimene on erinev, seega saab veebilehtedele anda vaid personaalseid hinnanguid kuna kõigile võrdse kasutusmugavusega veebilehti pole.

Isiklikult hindan veebilehe juures kõige rohkem loetavust ja funktsionaalsust. On väga mugav, kui mõnd uut veebilehte külastades on sellelt võimalik asjad leida üles kiirelt ning vaevatult. Teksti kujundus on mugav ja loetav ning inimese instinkti ning ka varasema veebikogemuse põhjal on võimalik teha küllaltki täpseid ennustusi, kus sellel lehel asjad "peaksid asuma". Järgnevalt toon kasutusmugavuse hea ja halva näitena välja kaks isiklikult läbitava kursuse "kodulehte".

Halva näitena toon välja diskreetse matemaatika kursuse lehe (1). Isiklikult ei poolda antud lehe kujundust, kuna seal on mitmeid elemente, mis raskendavad selles navigeerimist ja sealt info leidmist. Kasutatud on mustriga tausta, suuri pilte, GIF-e, kaheldava väärtusega fonti, ning mitmeid eri fondi suurusi ja värve. Puudub konkreetsus ja hoomatavus, kaks komponenti, mis antud lehel kindlasti peaks olema, arvestades, et tegu on akadeemilist infot talletava lehega.

Heaks näiteks toon vastu aga antud kursuse kodulehe (2). Tegu on lihtsa ja konkreetse kujundusega lehega, mis vaatamata oma minimalistlikusele annab väga edukalt edasi kõike, mis on kursusega seotud. Info on pealkirjade ja alapealkirjadega lahterdatud, mis on vastavalt toodud nagigeeritavalt välja ka lehe ülal asuvas sisukorras. Ilmselgelt on lehte luues olnud eesmärgiks just kasutaja mugavus, tagades üliõpilastele võimalikult hoomatavas formaadis info, mis võimaldab neil veeta võimalikult vähe aega lehe formaadist aru saades.


Näidetena toodud lehed:

1. https://diskmat.ee/

2. https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist