Eri tüüpi IT-juhid


Inimeste juhtimine ei ole lihtne ülesanne. Mida rohkem on inimesi, seda raskem on neid hallata. Siiski on aga inimesi kes soovivad inimesi juhtida ning saavad juhtimisega ka väga edukalt hakkama. Kuna kõik inimesed on erinevate isikuomadustega, on ka juhtimisel kujunenud välja eri stereotüüpe/juhtimisstiile. Järgnevalt toon välja koos näidetega nendest kaks.

Vast üheks kõige edukamaks juhtimisrolliks saab lugeda tüübi "arengumootor". Inglise keeles tõlgendatuna kui change agent või changemaker, seda tüüpi juhid on tavaliselt kõige suurema tuleviku potensiaaliga. Nad näevad igat asja tehes pidevalt paremat ning uuenduslikumat lahendust ning võtavad ka riske et seda laadi lahendusi ellu viia. Sisuliselt on tänane rekord neile alati homne standard. Näited on sellist stiili juhtide kohta IT-maailmas palju, isiklikult eelistan tuua esile meie seast lahkunud endise Apple juhi Steve Jobs-i. Jobsi ajal tuli Apple turule mitmete uuenduslike leiutistega/lahendustega, millest tuntuim on ilmselt iPhone. Jobs vaatas alati tulevikku ning mõtutas seeläbi mitte ainult Apple-t ennast vaid ka kõiki Apple konkurente.

Et tuua näidet ka natuke teistsugusest juhtimisstiilist, leidsin heaks näiteks LinkedIn juhi Jeff Wieneri. Kuigi iga edukas IT-juht nagu ka Jeff peab olema ettenägelik ning uuenduslik, sobib Jeff Wieneri kirjeldamiseks peamiselt "suhtleja" juhitüüp. Jeffi sõnul meeldib talle anda meeskonnaliikmetele vabadus mõelda juhiga samal tasemel. Jeff soovib hoida oma töötajad positiivselt meelestatud ning fokuseeritud õigel rajal, nendega pidevalt rääkides ja oma visiooni selgitades. Selle tõestuseks on ta FranklinCocey-le (viide 1) antud intervjuus toonud üheks juhtimissoovitusest välja: "Encourage all employees to think like an owner". Lisaks on samas artiklik kirjas ka Jeffi poolt kasutatav fraas "Next play". Selle abil kirjeldab ta olulisust mitte jääda kinni õnnestumistele/ebaõnnestumistele vaid alati fokuseeruda sellele mis saab edasi.


Viited:

1. https://www.franklincovey.vn/resource/aticle/10-leadership-lessons-from-jeff-weiner-ceo-of-linkedin

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist