Arvuti ilma käteta


Inimene kasutab oma käsi sisuliselt iga tegevuse juures. Sageli ka tegevuste juures kus neid isegi vaja ei ole (näiteks rääkimise puhul emotsiooni edasi andes). Seetõttu ei pane ka imestama, et arvuti kasutamise juures on käed väga tähtsal kohal. Kui nägemine aitab meil arvutist aru saada, siis käed aitavad arvutil meist aru saada. Mis on aga arvuti kasutamise alternatiivid inimestel, kelle käed on kas halvatud või puuduvad need üldse?

Esialgne idee kätega töötamise asendamiseks oleks ilmselt appi võtta jalad. Kuigi jalad on suures osas ka kätele sarnased, siis on nad ikkagi mitmes osas täpse töö tegemiseks halvad. Võrreldes kätega on jalgade täpne liigutamine keerulisem, lisaks puudub ka täpne vajutus või haardevõime kuna varbad on inimestel lühemad kui sõrmed. Kuigi kindlasti on jalgade kasutamine ka mingil määral harjumise asi, siis leian, et on ka olemas paremaid ja mugavamaid alternatiive.

Isiklikult näen ühe uuenduslikuma hiirekasutusformaadina pea-liigutuste põhist lähenemist (viide 1). Kombineerides antud lahenduse ka mingisuguse klaviatuuri alternatiiviga nagu näiteks hääle põhise trükkimisega, võimaldab see ka jäsemeteta inimestel arvuti suhteliselt okeil tasemel kasutamise. Pea liigutusi jälgiva hiirekursori eelis on ka see, et sisuliselt ei peaks puudega inimene selle jaoks muretsema mõnd kallist ja kohmakat lisaseadet, piisaks lihtsalt kaamerast mis juba näiteks läpakaga kaasas on. Kuna tegu on tarkvaralise lahendusega võib ka eeldada, et antud lahendus õpib järjest paremini ka pea liigutusi lugema, parandades selle kasutusmugavust veelgi. Leian, et jäsemeteta inimesele oleks antud variant ilmselt parim.


Viited:
1. https://www.youtube.com/watch?v=lXtrMUjFdqc

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist