Profi mõiste ja erinevus tavalisest lihttöölisest



Nagu ka kursuse lehekülje teemapeatükis on mitmel korral mainitud, on professionaalsuse mõiste keeruline asi. Mida tähendab olla professionaal? Ilmselgelt on see lai mõiste, mida ei saa ja võibolla ei olekski tarvis väga põhjalikult hinnata. Sarnaselt ei saa me ju ka kindlate kriteeriumite järgi hinnata omadussõnu nagu näiteks: tark, vägev, kõva. Isiklikult pean professionaalsuse mõistet piiritletamatuks mõisteks mille tähendus on iga inimese enda tõlgendada.

Kogu eelnev ei peata aga aru saamast, et teoorias on võimalik tuua vastavalt vajadusele piire nö lihttöölise ja professionaali vahel. Järgnevalt kirjeldan enda nägemust proffessionaali eristamisest tavatöölisest.

Leian, et professionaali ei saa käsitleda kui inimest, kellele makstakse oma töö eest palka. Sedasi oleks liiga palju inimesi professionaale, mispeale termin "olla professionaal" kaotaks oma väärtuse.

Professionaal peaks olema inimene, kes valitseb oma eriala suurepäraselt. Inimene, kes vaetult valdab oma eriala tööd. Sellest ka järeldub, et professionaal saab olla inimene vaid väga spetsiifilisel erialal. Keegi ei saa näiteks olla IT-proff. IT on selleks liiga lai mõiste. Professionaalsus peaks olema omandatud mingil väga spetsiifilisel erialal, mis oleks inimesele hoomatav suurepäraste teadmiste ning oskuste omandamiseks. Seega on proff võrreldes lihttöölisega inimene, kes on kindlalt oma eriala tipus.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist