Eri kümnendite IT-lahendused


80ndad - Internet

Interneti sünnipäevaks loetakse 1983 aasta esimest jaanuari, mil standardiseeriti esimest korda TCP/IP interneti standard, mis on kasutusel tänapäevalgi ning mis võimaldab arvutitel üle maailma omavahel suhelda. Kui varasemalt pidi teisest arvutist info saamiseks minema arvuti juurde kohale, siis nüüd sai informatsiooni jagada läbi Interneti. Mõned informatsiooni jagamise viisid olid loodud ka varem, kuid just TCP/IP oli see, mis selle standardiseeris ning muutis kasutamisvõimalikuks kõigile.

Materjal: https://www.usg.edu/galileo/skills/unit07/internet07_02.phtml


90ndad - Internet Explorer

Kui praeguseks on Internet Explorer peamiselt meemistaatuses, siis see ei saa kuidagi vähendada tema rolli interneti kasutuse lihtsustamises. Loodud aastal 1995, oli ta esimene laialdaselt kasutatav veebibrauser, mis valitses mitmeid aastaid veebibrauserite turgu, (95% osakaal aastal 2003). Tänapäevase populaarsuse ärakadumise põhjusteks on peamiselt uute ja paremate veebibrauserite nagu näiteks Firefox (2004) ja Chrome (2008) teke. Kindlasti mängib ka suurt rolli Androidi ja iOS Internet Exploreri mitte toetamine.

Materjal: https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Explorer


00ndad - Facebook

Facebooki (esialgse nimega "TheFacebook") loomisest on praeguseks hetkeks möödas juba 17 aastat! Kui täna, võimaldab Facebook kõigil inimestel, kellel on e-maili aadress ja vanuseks 13+ aastat luua oma enda Facebook-i konto, siis on huvitav teada, et algselt oli Facebook limiteeritud vaid Harvardi üliõpilastele kellest osad (tuntuim Mark Zuckerberg) sellise teenuse ka lõid. Hiljem laiendati seda ka mitmetele teistele ülikoolile üle maailma mispeale alles rohkem kui 2 aastat peale Facebooki loomist avalikustati kasutamisvõimalus kõigile. Facebookile eelnes ka teisi sotsiaalvõrgustikke, kuid ükski neist ei ole tänaseks päevaks nii laialdaselt kasutatav ja iseenesest mõistetav.

Materjal: https://www.theguardian.com/technology/2007/jul/25/media.newmedia

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist